sâmbătă, 1 ianuarie 2011

CUVANT INAINTE


Dedic aceasta pagina tuturor columbofililor. Din ea, va reiesi preocuparea mea pentru cresterea si selectarea porumbeilor voiajori in practicarea sportului columbofil de performanta.

In anul 1991, am devenit membru columbifil la clubul 33-2 Itcani, Suceava. Tot atunci am achizitionat primii pui de la crescatorii care mi s-au parut a fi cei mai buni la acea data.

Primele concursuri s-au desfasurat un an mai tarziu, pe directia vest peste Carpatii Orientali si s-au soldat cu pierderi masive si mari deceptii. In anul 1992 am cumparat un porumbel ceh prins din concurs. Acest mascul l-am imperecheat cu o porumbita de la dr. Bilius Mircea, care mi-a facut-o cadou de nunta si am obtinut-o pe 342308—92, care in 1994 a reusit sa se claseze pe locul 1 pe asociatie si pe locul 6 pe tara la categoria fond, cu un punctaj de 59 puncte de penalizare, rezulatat unic la acea vreme in asociatia columbofila Suceava.

Fiind un rezultat deosebit, m-a incurajat foarte mult, si am hotarat sa lucrez acest mascul cu mai multe femele. Cel mai bun rezultat l-am obtinut cu o porumbita trestie din linia Fabry+Hector Desmet din porumbeii adusi de la dl. Vasiliu Mihai din Botosani.

Din acest cuplu am reprodus-o pe 029133—95 F “BATRANA”, care mi-a zburat in trei directii: in vest, in Ungaria, in sud pana la Medgidia, in nord in Polonia, de la Gdansk unde a reusit sa si claseze la doua catastrofe, ocupand locul 2, palmares Gdansk 2001—2002.

Aceasta porumbita s-a dovedit a fi o mare reproducatoare, descendentii ei fiind zburatori de exceptie in concursuri. Primul zbor de fond la care am participat a fost in anul 1994 de la Varsovia 664 km, unde am ocupat locul 1, locul 2 la porumbei si locul 1 la crescator. La nivel de asociatie am castigat de-a lungul timpului cam tot ce se putea castiga.

Zona in care mi-am desfasurat activitatea de columbofil ( Suceava, Botosani, Iasi, Neamt ), o consider cea mai grea din tara cu cea mai mare concurenta la zborurile de fond si maraton. Din aceasta grupare s-au nascut cei mai multi campioni ai Romaniei la categoriile sus mentionate.

Este foarte greu sa te impui la nivel national concurand cu columbofili din aceste judete, care de la “ Stefan cel Mare” pana acum au participat numai la zboruri de mare distanta. De aceea spun ca cel mai important lucru este sa fii locul 1 printre columbofilii cu care participi direct la concursuri, si faci parte din aceleasi organizatii, structuri ( club, judet, zona ).

Consider orice concurs la care particip la fel de important, fie ca este de 100 km, fie ca este de 1000 km deoarece locuri fruntase sunt greu de obtinut in toate.

Studiind multe publicatii columbofile si analizand atent creatia unor columbofili renumiti, am hotarat inca de la inceput ca trebuie sa-mi fac o familie de porumbei care sa ma reprezinte. Intr-o oarecare parte cred ca am reusit acest lucru avand norocul sa o descoper pe,, BATRANA’’ , o reproducatoare foarte buna care a transmis caractere bune timp de mai multe generatii descendentilor.

Am facut mai multe incesturi imperechind-o cu fii ei si am oprit cativa pui care aveau un fizic impresionant, dupa care am dezvoltat mai departe. Am oprit intotdeaunape cei cu constitutie fizica de exceptie, iar pe ceilalti i-am eliminat.

Din toti produsii obtinuti, doi s-au dovedit a fi deosebiti , care si-au lasat amprenta asupra calitatii descendentilor: ,,BATRANA’’am pus-o la pereche cu un mascul cu seria 96132—91, care era jumatate Catrisse si jumatate Stichelbaut scos din doi porumbei originali de la Stanuca Vasile din Tulcea, adusi de Buzincu Radu. Din aceasta imperechere l-am obtinut pe 558—98 ,,Albastru’’, care l-am imperecheat din nou cu mama lui si am oprit un singur pui, care arata impecabil si anume pe 047—02.

De asemenea ,,BATRANA’’ am cuplat-o cu 046590—01 de la prietenul meu Gaby Nour din Roman, care era 50% Van Der Vegen, 50% Van Bruaene. De aici am reprodus pe 221107—02 care a luat locul 1 pe masina , de la Cernikov 600 km cu puii, sosit cu o ora avans fata de locul 2, iar in anul urmator mai ia un loc 1 pe masina de la Korostyskiv din 3063 porumbei participanti.

Pe acesta l-am imperecheat din nou cu mama lui ,,BATRANA’ si l-am reprodus pe,, Belg—03. Acesti doi masculi obtinuti prin incest au dat produsi foarte buni cu diferite femele cu care au fost imperecheati.Rezultate bune am mai obtinut si din imperecherea lui 558-98 ,,ALBASTRU’’ cu semisora lui ,, PAGA’’134112-98 .Din acest cuplu am folosit la reproductie 3 porumbei si anume ,,PESTRITA’’-02, ,,SFICHEATUL’’-02 , si pe 221334-02.

Consider ca lucrarea porumbeilor in consangvinitate stransa, incesturile facute pe valoare mare si oprirea doar a produsilor care arata exemplar la mana sunt cheia durabilitatii in columbofilie.
Altfel, sportul columbofil ar fi usor: cumperi doi campioni si ar trebui sa scoti numai campioni .

In concluzie, as vrea sa spun ca sunt foarte multumit de porumbeii pe care ii am. Zbor cu ei de 20 ani si mi-au adus multe satisfactii atat mie cat si multor columbofili la care le-am dat. Daca starea sanatatii imi va permite, sper sa ameliorez continuu aceasta familie, s-o dezvolt mai tare si sa fac unele infuzii care se impun. Una din greselile mari pe care le-am facut a fost ca am “cedat” in fiecare an multi porumbei valorosi.

In cadrul asociatiei sper ca mi-am facut datoria si am ajutat cat am putut pentru buna desfasurare a activitatilor columbofile. In perioada 1997—1998 am fost responsabil tehnic sportiv al asociatiei, am reparat si tinut in custodie tv-ul pt transport porumbei.
Cu acea masina veche, asociatia columbofila Suceava a organizat concursuri reusite din Polonia de la Prezmisl, Varsovia, Torun, sub conducerea presedintelui dr. Usurelu Romeo.

Am fost vicepresedinte al asociatiei si impreuna cu comitetul de conducere existent la acea data am incercat sa creem o continuitate in organizarea de concursuri si de obtinerea de rezultate .

Este o pasiune care necesita timp, rabdare, perseverenta implica investitii materiale dar mai ales pe cele spirituale .Daca reusesti sa depasesti insuccesele,frustarile rezultatele sunt asa cum vadeti pe masura efortului si sufletului pus.

Va las si pe voi sa trageti concluziile de rigoare, dar din punctual meu de vedere merita din plin.

In incheiere as dori sa urez tuturor columbofililor ,sa obtina rezultate deosebite in activitatea columbofila,sa dea dovada de fair play fata de ceilalti.